Máločo vzbudzuje v súvislosti so zdravým životným štýlom taký rešpekt, ako hliva ustricová. Táto huba má povesť akéhosi všelieku a jedným dychom je potrebné dodať, že oprávnene.
Môže za to predovšetkým celá plejáda zdraviu prospešných látok a živín, ktoré dokáže hliva telu dodať v optimálnom množstve.
Nie nadarmo ide o jednu z najpredávanejších húb na svete.
Aj napriek týmto skutočnostiam sú však vedomosti o hlive ustricovej v našich končinách skôr čiastkové. Prínosnej osvety nikdy nie je dosť, preto sme sa rozhodli dnes vám o jej pôvode a liečivých účinkoch povedať čosi viac.
Obsah článku
Celosvetovo známy všeliek
Na úvod zopár základných informácií, nech je zrejmé, s kým máme tú česť.
Hliva ustricová, lat. pleurotus ostreatus, patrí medzi tzv. drevokazné huby.
To znamená, že všetky životne dôležité látky prijíma zo zelených organizmov, v tomto prípade z kmeňov stromov.
Keďže ide o nenáročnú hubu (rastie na živých aj odumretých kmeňoch listnatých stromov v subtropickom a miernom pásme, od konca leta až do zimy a často aj na jar), nájdeme ju po celom svete. Najväčšími priemyselnými producentmi hlivy ustricovej sú Čína, Filipíny, Thajsko, Pakistan, Nigéria a USA. Na našom území sa pestuje približne od druhej polovice 60. rokov minulého storočia. Okrem širokospektrálneho využitia v medicíne a liečiteľstve je hliva ustricová veľmi žiadaným artiklom aj v kuchyni. Jej všestrannosť ju predurčuje do rôznych jedál, k nakladaniu, údeniu, sušeniu, konzervovaniu, dochucovaniu a podobne. Tvorí stabilnú súčasť mnohých národných kuchýň a často býva považovaná za špecialitu. Medzi najznámejšie pokrmy z nej patria rôzne omáčky, hubové polievky, či dusená hliva s ryžou. O jej hodnote svedčí aj skutočnosť, že v minulosti bola často využívaná ako výmenné platidlo, predovšetkým v ázijských krajinách. K zaujímavým využitiam hlivy patrí napríklad aj jej aplikácia v stavebníctve, táto huba má totiž nevídané izolačné vlastnosti. Zoznam obsiahnutých živín sa číta naozaj dobre. Človek nemusí byť expertom na výživu ani biológom aby vedel, že ide o nesmierne zdravý koktejl. Medzi obsiahnutými látkami nájdeme, okrem iného: Tento zoznam nie je kompletný, hliva ustricová obsahuje kvantum stopových prvkov, z ktorých každý sa drobnou mierou podieľa na jej celkovej hodnote pre zdravie človeka. Všetky látky v hube sú navyše zastúpené v takom množstve a pomere, ktoré sú pre náš organizmus ideálne a ľahko prijateľné. Čo poviete na tento „životopis“? Tento zoznam je sám o sebe veľmi silným argumentom ohľadom liečivých účinkov huby a to sme sa ešte nedostali k benefitom jej užívania. Tak teda poďme na to. Hlivu ustricová je určená ako zdravým ľudom, tak jedincom trpiacim rôznymi komplikáciami a ochoreniami. Na ľudský organizmus totiž vplýva komplexne a dlhodobo. Užívať ju teda možno iba v určitom období (napr. pri zvýšenom riziku alergií a výskytu sezónnych ochorení), ale tiež pravidelne. Je však dôležité poznamenať, že práve pri dlhodobej racionálnej konzumácií sa naplno prejaví zázračný potenciál tejto huby. Veľmi cenenou vlastnosťou hlivy je všeobecné posilnenie imunity, ktoré sa dostaví pri pravidelnom užívaní. Vyskúšajte zlepšiť svoju imunitu týmto výživovým doplnkom s obsahom hlivy ustricovej. Zistiť viac Človek sa cíti vitálnejší a odolnejší, vyhýbajú sa mu bežné ochorenia a je menej náchylný podľahnúť vírusom a baktériám. Betaglukán v hube stimuluje makrofágy, t.j. obranné bunky, k ničeniu škodlivých mikroorganizmov. Klesá tak riziko vzniku rôznych ochorení, viróz a alergií. Srdcovocievne ochorenia sú dlhodobým strašiakom ľudí. Aj na tomto fronte vie hliva ustricová účinne zabojovať. V organizme totiž reguluje hodnotu tzv. „zlého“ LDL cholesterolu a tým znižuje kardiovaskulárne riziká. Aj vďaka týmto nezanedbateľným vplyvom sa hovorí, že hliva prispieva k dlhovekosti. Oxidačný stres je ďalším „moderným“ pojmom, ktorý však môže mnohým ľuďom byť bez dodatočného vysvetlenia nejasný. Úplne v jednoduchosti – ide o proces, kedy sa hromadením voľných radikálov zvyšuje v organizme riziko vzniku mnohých vážnych ochorení, najhoršími z ktorých sú rôzne druhy rakoviny. Znie to hrôzostrašne, však? Hliva ustricová pomáha oxidačný stres znižovať a rakovinové bunky dokáže priamo likvidovať. Medzi chronické problémy ľudí patria rôzne zápaly a infekcie, ktoré vedia riadne znepríjemniť život a radostné chvíle. Týka sa to predovšetkým artritídy, Crohnovej choroby a zápalov čriev a tráviaceho traktu. Ďalšie benefity vám uvádzame bodoch, nech to tu nevyzerá ako učebnica. Hliva ustricová: Možno by bolo jednoduchšie vypísať, kde hliva nepomáha, čo poviete? Toto je veru úctyhodný výpis, ktorý by mal presvedčiť aj tých najväčších skeptikov, aby hlivu ustricovú zaradili do svojho jedálnička. Spomínali sme, že hlivu možno konzumovať priamo v strave, najčastejšie ako súčasť rôznych chutných pokrmov. Ďalším spôsobom je užívanie výživových doplnkov, ktorých je na trhu tiež veľké množstvo. Vo väčšine prípadov sa líšia iba formou, ich účinky sú rovnaké. Medzi dlhodobo populárne a najrozšírenejšie patria kapsuly, ktoré predstavujú jednoduchý a komfortný spôsob užívania. Ide o čisto prírodný produkt, bez rôznych aditív a lepidiel. Dá sa bez problémov prehltnúť a extrakt z huby sa do organizmu uvoľňuje postupne. V obchodoch tiež možno nájsť tablety s výťažkom hlivy, ktoré fungujú na takmer identickom princípe ako kapsuly. Môžu však obsahovať rôzne prímesi, preto je dôležité dôkladne čítať zloženie na obale. Nech už si zvolíte akýkoľvek spôsob užívania doplnkov obsahujúcich hlivu ustricovú, je nevyhnutné dodržiavať odporúčané dávkovanie. Nezodpovedné užívanie totiž môže viesť k rôznym zdravotným komplikáciám. Racionálne dávkovanie sa týka aj hlivy konzumovanej priamo v jedlách. Neexistuje paušálne odporúčanie, aplikovateľné na každého, platí staré známe – „všetko s mierou“. Hlivu ustricovú možno jesť aj každý deň, no po dvoch-troch mesiacoch sa odporúča dať si aspoň na týždeň pauzu. Prípadne si doprajte túto hubu iba niekoľko dní do týždňa a nežiadúcich účinkov z nadmernej konzumácie sa vôbec nemusíte obávať. Ako to je s nežiadúcimi účinkami? Ako pri žiadnej potravine, ani pri hlive sa nedá úplne vylúčiť riziko rôznych komplikácií. Tie sa týkajú predovšetkým prípadov, kedy organizmus reaguje na látky obsiahnuté v tejto hube citlivo, prípadne ich priamo odmieta. Ide však o veľmi zriedkavú udalosť, týkajúci sa minima ľudí. V prípade, že u seba budete po konzumácií hlivy pozorovať akékoľvek nežiadúce účinky, okamžite ju vysaďte zo svojho jedálnička. Ak sa tak stane, určite navštívte svojho lekára a symptómy mu dôkladne opíšte. Iba odborník vám totiž fundovane povie, v čom je problém. Iné to je, keď hlivu konzumujete nadmerne. Podobne ako pri množstve iných potravín sa to prejaví tráviacimi ťažkosťami. Predovšetkým zápchou, ale dopadnúť to môže aj tak, že budete na záchod utekať pričasto. Prízvukujeme teda radu nad zlato – držte sa odporúčaného dávkovania a s ničím to nepreháňajte. Veríme, že o blahodarných vlastnostiach hlivy ustricovej vás už nemusíme presviedčať. Ak vám teda záleží na vašom zdraví, určite túto čarovnú (a mimoriadne chutnú!) hubu zaraďte do svojho jedálnička. Chcete vyskúšať hlivu vo forme tabletiek? Odporúčame zakúpiť ju z overeného internetového obchodu. Zistiť viacKde sa pestuje?
Zlato vo vnútri
Hliva na imunitu, hliva na všetko
NÁŠ TIP
Skvelá na stres
Súčasťou chutných jedál, aj výživovým doplnkom
Hliva ustricová tablety
Má aj nežiadúce účinky?
NÁŠ TIP