Čistenie kuchyne bez chemikálií. Dokonale hygienické prostredie behom chvíľky

MagazínČistenie kuchyne bez chemikálií. Dokonale hygienické prostredie behom chvíľky

Kuchyňa by mala byť najhygienickejším miestom v domácnosti, pričom nečistoty a baktérie sa tu najčastejšie hromadia na pracovných doskách a v dreze. Tieto baktérie sa následne môžu preniesť na potraviny a viesť k rôznym zdravotným problémom. Zistite, ako udržiavať čisté prostredie bez nutnosti používania agresívnych chemikálií.

Povedzte zbohom drahým čistiacim prostriedkom! Kuchyňu môžete jednoducho a efektívne vyčistiť aj pomocou bežných surovín, ktoré máte doma.

Sóda bikarbóna na zaschnuté nečistoty a mastnotu

Jedlá sóda pomáha odstraňovať nečistoty a neutralizovať pachy, avšak je neúčinná proti väčšine baktérií, ako sú E.coli alebo baktérie rodu Salmonella. Najčastejšie sa používa na čistenie rúry, varných a pracovných dosiek, kuchynského drezu alebo zanesených škár obkladov.

Ako ju používať? Zmiešajte sódu bikarbónu s vodou, kým nevznikne pasta. Naneste na znečistené miesto a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Sóda zmäkčí zaschnuté nečistoty a mastnoty, ktoré následne ľahko zotriete mäkkou utierkou. Následne dôkladne opláchnite.

Často sa využíva aj v spojení s octom, tento trik však nie je veľmi efektívny – sóda je zásada, ocot naopak kyselina, tzn. ich účinok sa v podstate vyruší, pri výmene protónov vzniká len obyčajná voda.

Upozornenie! Sóda bikarbóna je jemne abrazívna, preto sa neodporúča používať ju na povrchy citlivé na poškriabanie, ako je napr. mramor alebo prírodný kameň.

Ocot na čistenie nerezu

Ocot účinne dezinfikuje povrch a odstraňuje baktérie. Má mierne kyslú povahu, ktorá pomáha rozpúšťať minerálne usadeniny, vodný kameň a iné nečistoty, ktoré sú obzvlášť viditeľné na nerezových kuchynských batériách, drezoch a spotrebičoch (kanvice, digestory, hriankovače, nerezové varné dosky a iné).

Ako ho používať? Stačí zmiešať ocot s vodou v pomere 3:1, nastriekať na nerezový povrch a utrieť. Účinne odstráni otlačky prstov, ale aj iné nečistoty. Navyše nielen čistí, ale aj dezinfikuje.

Citrón v boji so zažratou špinou

Citrónová šťava vďaka svojej kyslosti dokáže rozpustiť rôzne druhy nečistôt v kuchyni, napr. je účinná na vodný kameň a pomáha odstrániť odolné škvrny od jedla. Okrem toho neutralizuje nepríjemné pachy.

Zdroj foto: vlastné /XXXLutz.sk

Ako ho použiť: Za účelom neutralizácie pachov stačí citrón prekrojiť, položiť na misku, nasoliť a nechať v chladničke či mikrovlnke. Pri čistení povrchov na ne stačí naniesť čistú citrónovú šťavu a nechať chvíľu pôsobiť. Potom opláchnite. Pred použitím na väčšiu plochu vždy otestujte citrónovú šťavu na menej viditeľnom mieste.

Upozornenie! Citrónová šťava nie je vhodná na všetky povrchy. Kyslosť môže poškodiť pracovné dosky z prírodného kameňa či spôsobiť zmenu farby a koróziu v prípade hliníka. Negatívne sa môže prejaviť aj pri pravidelnom používaní na nerez – povrch môže zmatniť.

Ohodnoťte post

Zanechať odpoveď

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu