Rady a tipy na výber a použitie rôznych druhov vína pri príprave jedál

MagazínRady a tipy na výber a použitie rôznych druhov vína pri príprave...

Existuje nepísané pravidlo, ktoré pozná snáď každý milovník dobrého jedla a kvalitného vína. Červené víno patrí k mäsu, biele je zas vhodnou kombináciou k rybám. Gastronómia je však oveľa rozmanitejšia. Jedlo a víno si zaslúžia oveľa viac pozornosti, než im toto jednoduché pravidlo poskytuje.

Odhaľte tajomstvá kombinovania vína a jedla vo vašej kuchyni

Azda každého gurmána poteší posedenie s priateľmi pri lahodnom mäkkom syre, morských plodoch, či kuracom steaku a pečive, aby však toto prepojenie chutí bolo skutočne lahodným potešením, nesmie vám pri tom chýbať pohárik bieleho vínka!

Biele víno predstavuje ideálny výber pri varení hydiny, rýb a morských plodov. Dodáva im jemnosť a zvýrazňuje prirodzené chute surovín. Napríklad taký Sauvignon Blanc dokonale podčiarkne vaše pokrmy s bylinkami, zeleninové šaláty na oslavu a je priam ideálny k jemným rybám ako je treska alebo tilapia. Chardonnay si skvelo rozumie s krémovými omáčkami na cestoviny a vynikne aj pri pečení kurčaťa.

Podobne ako biele víno, aj červené víno tvorí výbornú kombináciu k morským plodom a hydine. No jeho bohatá a intenzívna chuť sa osvedčila najmä pri príprave červeného mäsa, ako je hovädzie, jahňacie a divinové mäso.

Ak hľadáte víno, ktoré vynikne pri údenom mäse, potom svoj výber zamerajte na Cabernet Sauvignon. Toto víno môžete použiť aj pokiaľ ste v diéte a rozhodli ste sa ním oživiť vaše zdravé recepty na obed, či večeru. Jeho chuť sa skvele hodí na dusené hovädzie mäso s omáčkou z červeného vína a vďaka tomu, že tento recept obsahuje osemkrát viac bielkovín ako sacharidov, je toto jedlo vhodné pre športovcov ako aj pre ľudí, ktorí aktívne chudnú.

Perfektnou voľbou k hovädziemu mäsu je tiež Pinot Noir, ktorý zároveň výbornou voľbou pre recepty na hlavné jedlá ako sú dusené kurča alebo kačica.

Ružové víno Rosé Provence ideálnym parťákom na letné dni. Hodí sa k bielemu mäsu, stredomorskej kuchyni, ľahkým predjedlám, ale aj k cestovinám. Jeho ľahká a osviežujúca chuť dodáva jedlám jemnosť a sviežosť.

Doprajte vašim jedlám skutočný šmrnc!

Varenie s vínom môže priniesť do vašich jedál nový podtón chutí a vôní. Či už ide o omáčky, marinády alebo dezerty, správne použitie vína môže premeniť jednoduché jedlá na skutočne gurmánske zážitky. Ako víno teda použiť?

  • Omáčky. Červené víno najviac vynikne pri príprave omáčok na báze vývaru alebo paradajok. Biele víno zas podčiarkne chuť vašich krémových omáčok a omáčok z masla.
  • Marinády. Víno je vynikajúce aj na marinovanie mäsa, konkrétne biele víno s citrónom a bylinkami je skvelé na hydinu a ryby. Červené víno s cesnakom a koreninami je výborné na hovädzie mäso a divinu.
  • Sladké vína ako Portské alebo Moscato sa väčšinou používajú na prípravu dezertov a sladkých omáčok. Nezabudnuteľný zážitok vašim chuťovým bunkám pripravia nielen čokoládové dezerty, ale aj ich spojenie s odrodou Merlot. Pokiaľ patríte medzi milovníkov ovocných dezertov, doprajte si k nemu pohár Muškátu moravského, táto kombinácia vás doslova očarí.

Ako prepájať víno s bylinkami a koreninami?

Správne kombinovanie vína s bylinkami a koreninami sa môže javiť ako hotová veda, no výsledok stojí zato. Biele víno Sauvignon Blanc sa výborne kombinuje s bazalkou, kôprom a petržlenom. Chardonnay sa hodí k tymiánu a šalvii. Červené víno Cabernet Sauvignon sa výborne dopĺňa s rozmarínom, tymiánom a bobkovým listom. Pinot Noir zas vynikne s koriandrom a čiernym korením. Ružové víno Provence Rosé je skvelé s levanduľou, rozmarínom a tymiánom.

Rady na záver

Akosť vína výrazne ovplyvňuje výslednú chuť jedla, preto pri varení používajte výhradne kvalitné víno, nikdy nie také, ktoré by ste už nepili. Ďalšou dôležitou zásadou je pravidlo- menej je niekedy viac. Pri varení s vínom je dôležité vytvoriť súhru chutí, preto sa neuponáhľajte a začnite najprv s menším množstvom a postupne prilievajte podľa potreby. Tu myslite aj na dôležitý bod a tým je správny čas pridania vína. Použitie vína na začiatku varenia umožní alkoholu odpariť sa a zanechať len chuť, pokiaľ však chcete dosiahnuť silnejšiu chuť vína, pridajte na konci varenia.

5/5 - (1 vote)

Zanechať odpoveď

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu